Arizonica

Arborétum és Kertészet

Köszöntő

Törzses jukka a Vértesben (Yucca constricta, Tuscola mellől, Texas)

Törzses jukka a Vértesben (Yucca constricta, Tuscola mellől, Texas)

Cupressus glabra törzs (Oak Creek Canyon, Arizona magból)

Cupressus glabra törzs (Oak Creek Canyon, Arizona magból)

Növényhonosítási, klímatűrési kísérleteinket 1982-ben a Dr. Debreczy Zsolt vezette Dendrological Atlas Team útmutatásai alapján, jelentős részben az eredeti élőhelyeken általuk gyűjtött szaporítóanyag felhasználásával kezdtük. Kezdettől igyekeztünk az érzékenynek tartott növényekből felkutatni a hazánkban több évtizede élő példányokat is, hogy magról vagy vegetatív módon tovább szaporítva köztermesztésbe vonjuk a faj átlagánál vagy típusánál sokkal szívósabb klónokat. A harmadik forrás saját élőhelyi gyűjtéseink eredménye, elsősorban Mexikó és Törökország flórájából.

Az első évtized tapasztalatai alapján 1992-ben alapítottuk meg az Arizonica Kertészetet, amelynek fő feladata a szárazságot és a nyári forróságot, téli hideget egyaránt jól tűrő, kis tápanyag igényű növények hazai kipróbálása, megfigyelése, nevelési és tartási módszereik kikísérletezése, új fajok és fajták termesztésbe vonása, árunövény előállítás és értékesítés.

Az egyre gyarapodó növényanyagra alapozva speciális, szubmediterrán és félsivatagi kerteket kezdtünk építeni, öntözés nélkül fenntartható garázstető-kerteket létesítettünk, ahol a növények valódi talaj nélkül, folyami sóderbe ültetve élnek.

Kutatási és gyakorlati eredményeinket a Kertészet és Szőlészet, a Kertbarát Magazin, az Otthon, a Széplak, a Családi Ház és a Mi otthonunk című lapokban Hódi Tóth József publikálta és jelenteti meg folyamatosan.

1996-ban kezdtük el telepíteni a ma már (2001 óta) állami nyilvántartásba vett, referenciaként is szolgáló, öntözés nélkül fenntartott speciális arborétumot (Arizonica Arborétum fotók) a Vértes délkeleti lejtőjén Csákvár határában, ahol ma a legteljesebb magyar ciprus- és jukkagyűjtemény található, sok szárazságtűrő Abies, Pinus és Juniperus faj a világ minden tájáról, bokortermetű és nagyra növő, szárazságtűrő, nem kis részben örökzöld tölgyekkel kiegészítve. Szelekciós munkák eredményeként ma már száznál több saját fajtával rendelkezünk ezekből a növényekből, melyek döntő többsége folyamatosan kapható. A referencia-arborétum 2009-ben helyi védettséget kapott.

Szerény lehetőségeink ellenére létrehoztuk azt a növény szortimentet, amely a mind szélsőségesebb klíma ellenére képes öntözés és trágyázás nélkül nagy díszértéket létrehozni és hosszú távon fenn is tartani, a kistermetű jukkáktól az óriássá növő fenyőfélékig komplett kertek megépítésére alkalmas választékban. Ez a hozzájárulásunk a XXI. Század Magyarországának boldogulásához egy klímakatasztrófával fenyegető világban.