Arizonica

Arborétum és Kertészet

Szép Lak, 2006 április

Vadnyugati történet

Tikkasztó forróság, por, bizarr, vöröslő sziklaalakzatok… Az ég mélykék buraként borul a vibráló hőségben vergődő tájra, a száraz, tiszta levegőben élesek a kontúrok, feketék az árnyékok és a magasabb helyekről akár 50-100 kilométerre ellátni… Ritkás, aszott növényzet, amelyből egy-egy többméteres jukkafa (Yucca brevifolia) tűnik ki, ágkarjaival esőért könyörög, mint névadója, Józsué (Joshua-tree) az ősidőkben, az arábiai sivatagban… Megvan? Már csak a sziklák mögül elővágtató sombrerós cowboy- vagy ranchero-csapat hiányzik és a westernfilmek világában vagyunk. Vagy egy magyar kertben?

A hazai lakásbelsőkben fantasztikus karriert futott be a "szobajukka" (Yucca elephantipes). Miért? Mert behozza a "Dél" hangulatát, hámló törzsével, tőrszerű levelekből komponálódó rozettáival oldja a falak, bútorok, berendezési tárgyak sokszor bántóan szögletes merevségét. Ugyanakkor szívós, tartós szobanövény, mert a gyakran hibás tartási módot - fényhiány, túlöntözés - is meglepően jól és sokáig elviseli. És ha egy (vagy több) hasonló növény a kertünkben is lehetne? A szobajukka nem alkalmas erre a mi klímánkon, mert közép-amerikai származása - Panamától Közép-Mexikóig - miatt akár már mínusz öt fokon károsodik. De hátha vannak tűrőképesebb rokonai!

Magyarországon először a XX. század első harmadában akadt valaki, aki nemcsak elgondolkodott ezen, de próbálkozott is - sikerrel. Ambrózy-Migazzi István, a méltatlanul ismeretlen botanikus-dendrológus, a malonyai és a jeli (Kám) arborétum létrehozója, a "virágos gróf" telepített először más fajokat is, mint a közismertebb, régóta ültetett "temetőjukka" (Yucca filamentosa. Az első világháború előtt Carl Sprenger Nápoly mellett hozott létre csodálatos jukkagyűjteményt és több mint száz pompás virágú, törzses és törzs nélküli új hibridet. Munkásságát és növényeit a háború elsodorta, de a mi grófunkkal egyidőben Nürnberg mellett egy másik német, Karl Förster hatalmas gyűjteménye, új hibridjei bővítették a hidegebb klímában ültethető jukkák körét. A második világháború aztán ezt az életművet is szétszórta, tönkretette. De jött egy harmadik német, a közgazdászból a világ legrangosabb jukka-kutatójává lett Fritz Hochstätter. Tőle függetlenül dr. Debreczy Zsolt és dr. Rácz István több expedíciója és 1976-ban kiadott könyvük, valamint az általuk behozott növények és magvak adtak nagy lökést a kertben tartható jukkák szélesebb körű terjedésének.

Mai tudásunk szerint a hazai klíma körülbelül negyven jukkafaj, legalább ugyanennyi változat és fajta, továbbá húsz-harminc hibrid sikeres nevelését teszi lehetővé. További harminc-ötvenféle pedig téli védelemmel vagy dézsás növényként télre üvegházba, világos verandára, zárt teraszra ültetve megtartható. Legalább tizenöt olyan faj van, amely nálunk szabadban tartható és (lassan!) törzset nevel. Ezek között egyaránt vannak keskeny (0,5-1,5 cm) levelű sivatagi-flsivatagi fajok, és csapadékos klímából származó, vaskos, széles, a szobajukkához hasonló levelűek. Utóbbiak az igényesebbek: jó kerti talaj és rendszeres nyári öntözés dukál nekik. A száraz, hideg telű területekről származók a legrosszabb homokon, kőtörmelékes lejtőkön, sóderben, öntözés nélkül is elélnek, sőt, igazi szépségük száraz, laza talajon, tűző napon bontakozik ki: némelyikük élőhelyén az éves csapadékmennyiség nem éri el a kétszázötven millimétert, a tél mínusz harminc fokos, a talaj csak kőzettörmelék, és a nagy magasság miatt a miénknek két-háromszorosa az ultraibolya sugárzás erőssége!

A westernfilmekben mindig a nyári félév száraz forrósága jelenik meg. Ez félrevezető. Még Észak-Mexikóban is előfordul mínusz húsz foknál hidegebb, Arizona, Újmexikó, Colorado, Utah, Nevada, Wyoming magasabb területein mínusz huszonöt alatti értékek is gyakoriak. De jukkák még kétezer kilométerrel északabbra, a kanadai Albertában is élnek, ahol mínusz harminc fok alá zuhan olykor a hőmérséklet. Szóval, ezek a növények "kemény legények", mint a vadnyugat filmhősei.

Talán keményebbek is. Ott van a helyük kertjeinkben.

  • A szerző felvételei