Arizonica

Arborétum és Kertészet

Szép Lak

Téltervezés

Amikor a viharos szél leszaggatja a fák leveleit és a levegő is nagyon lehűl, a legtöbb hazai kert "bezár": funkció nélkül, szomorú tetszhalálban várja a tavaszi feltámadást.

A kelet-ázsiai törzses mahóniák nagy értéke, hogy enyhébb télen már virágba borulnak.

Annak ellenére, hogy földrajzi és éghajlati viszonyaink közel öt hónapra kényszernyugalomra kárhoztatják növényeinket, nem kellene lemondanunk kertünk gondozásáról és látványáról. Nincs is ez mindenhol így. Ha novemberben vagy akár februárban teszünk egy sétát a Kámoni Arborétumban, Folly Gyula Balaton-felvidéki növénybirodalmában, a budapesti Egyetemi Botanikus Kertben (Füvészkert) vagy a Corvinus Egyetem Villányi úti növénygyűjteményében, nem az elmúlás, vagy a funkció és látvány nélküli "üzemszünet" vesz körül minket. És akad már olyan lakóparki környezet vagy családi házat övező kert is, ahol a növényismereten alapuló tudatos tervezés a téli félévet a nyárival közel egyenrangú látvány életre hívásával, a hóban-fagyban is élvezhető esztétikus kompozíció és szabad tér élményével gazdagítja.

Az örökzöld, bokortermetű tölgyek nagy jövő előtt állnak.

Mi ennek a nyitja? Magyarországon elsőként gróf Ambrózy Migazzi István - ahogy őt korabeli, kicsit különcnek érző tisztelői titulálták, a "virágos gróf" - volt az, aki a múlt század első harmadában télen is élettel teli, zöldellő kerteket alkotott, korábban itthon ki sem próbált növények hosszú sorát honosította meg. A felvidéki Malonyán (ma Szlovákia, Mlynanin) és később a nyugat-dunántúli Jeli (Kám) határában máig példaként szolgáló arborétumokat teremtett, nemcsak a mi klímánkban addig szokatlan növényekkel, hanem olyan elrendezésükkel, csoportosításukkal, ami elsődlegesen a különböző növények igényeit, kölcsönös védelmét szolgálja, emellett pedig - télen is! - esztétikus, harmonikus látványt nyújtanak.

A korai tél olykor meglepi – de nem károsítja – a későn virágzó évelőket.

Dél-Franciaország vagy éppen Hollandia házi kertjeiben télen-nyáron elragadó képet kialakítani nem kunszt abban az értelemben, hogy a klíma ott nem szab olyan szigorú határokat a választható növények körét illetően, mint nálunk. Valójában a dolog - ma már tudjuk - nem ilyen egyszerű és nem ilyen lehangoló a számunkra. A télen is szép, "működő" növények köre nem kisebb, mint Nyugat-Európa enyhébb tájain, csak részben más összetételű!

Az ónos eső olyan „szobrász”, amely – szerencsére – viszonylag ritkán alkot, de akkor egészen rendkívülit.

A lombhullató növények között jó pár olyan akad, amely a téli időszakban színes vesszőivel, törzsének feltűnő színével díszít. A fehér som Sibirica nevű fajtája bordópiros, a Flaviramea sárga vesszőivel vidámít. Néhány távol-keleti juhar, mint például az Acer davidi (pizsamás juhar) zöld alapon fehér csíkos kérge különleges hatású. A fehér eper és a japán akác csüngő ágú fajtái alakjukkal figyelemfelkeltőek. A nyírek hófehérje hómentes időben világít. A téli jázmin (Jasminum nudiflorum) novembertől februárig bármikor virágozhat. A csikófarkak (Ephedra) mindegyike hamvas kékeszöld, a jeneszter (Spartium junceum) zöld vesszőinek tömege élettel teli miliőt teremt.

Az örökzöld magnólia (Magnolia grandiflora) nagyon délről (Georgia, Florida) jött hozzánk és teljesen télálló, szívós, különleges látványelemmé vált, még a meszes talaj sem zavarja.

A lomblevelű örökzöldek télen is zöldbe borítják kertjeinket, rajtuk maradó leveleik miatt már különböznek kopaszra vetkőzött társaiktól. Az utóbbi évszázad úttörő botanikusainak, Ambrózy grófnak, Debreczy Zsoltnak, Rácz Istvánnak, Kósa Gézának, Schmidt Gábornak köszönhetően faiskolai választékuk a korábbiak sokszorosára nőtt. A télen is zöld Berberisek, madárbirsek, Ilexek, Mahóniák, tűztövisek sok faja, változata és fajtája kínálja magát életteli kertek létesítésére. Az örökzöld és lombjukat részlegesen megtartó, bokortermetű vagy kisebb fává növő tölgyek lassú, de szívós térhódítása is megfigyelhető.

A csillogó, hullámos levelű mexikói mahónia (Mahonia pinnata) még délebbi jövevény, de elpusztíthatatlan téli (és persze nyári) szépség lett.

A fenyőfélék soha korábban nem látott választéka a talajhoz simuló, kúszó fajtáktól az égbe törő óriásokig, minden látványelemet felvonultat. Klímánk folyamatosan szelektálja közülük a sok csapadékot igénylő, párás levegőre vágyó, az erős szelet, hónyomást, téli napperzselést nem bíró fajokat és fajtákat, ugyanakkor mélyen gyökerező, stabil, szárazságtűrő, kemény hideget is bíró fajok és fajták szívós előretörése, térhódítása zajlik.

Bárki, aki nem szeretné kertjét a téli hónapokra "kivonni a forgalomból", ma már tudatos tervezéssel és választással megteremtheti magának a télen is zöld, élvezhető kertet. Afelé tartunk, hogy mindez semmiben se különbözzön attól, amikor lakásunk fűtését gazdaságosabbá, belső elrendezését praktikusabbá vagy színvilágát harmonikusabbá tesszük. December lévén a kerti munkaszünet kiválóan alkalmas a tervezgetésre: eldönthetjük, milyen látvány táruljon elénk, ha a jövő télen kitekintünk az ablakon?

  • A szerző felvételei