Arizonica

Arborétum és Kertészet

Ökológiai és evolúciós alapok, tevékenységünk tudományos háttere

A mérsékelt égövben megbízhatóan klíma-rezisztens fajok ellenállósága három tényezőn alapszik.

Az egyik, hogy a földtörténet korábbi időszakaiban hosszú idő alatt alkalmazkodva kialakultak bennük a szükséges genetikailag programozott biokémiai mechanizmusok. Ezért jó hatásfokkal élik túl a szélsőségeket.

A hosszú szárazságot, a rendkívüli meleget, az extrém hidegeket, a viharos szeleket és ezek legrosszabb kombinációit csak azok a növények képesek tolerálni, amelyek átestek az évmilliókig tartó evolúciós "kiképzésen".

Ezért tudtunk Közép-Európában termesztésbe vonni olyan fajokat, amelyek itt teljesen télállónak, klímatűrőnek bizonyultak annak ellenére, hogy mai élőhelyükön - például Arizonában, Kaliforniában, Chilében, a Mediterráneumban, a Himalája körzetében - az itteninél általában jelentősen kisebb megpróbáltatások érik őket.

A klimatikus - evolúciós tényező mellett fontos a növény felnevelésének módja, a termesztéstechnológia és a végleges helyre ültetés utáni feltételek. Genetikai - biokémiai adottságai ellenére fagyérzékennyé és általában is gyenge ellenállóképességűvé tesz egy növényt, ha eredeti élőhelyi viszonyaihoz képest túlöntözik, túltáplálják, fény- és hőigényét viszont esetleg nem elégítik ki.

A profitorientált faiskolai technológiák sebezhetővé, rövid életűvé teszik a növényeket: gyorsan "felfújt" árucikkek lesznek gyors pusztulással. A mi termékeink lassúbb, de szívós, tartós növények.

A klímatűrés fokozására szolgáló harmadik faktor az érzékenyebbnek ismert fajok esetében a szelekció: olyan egyedek (klónok) kiválasztása nagy egyedszámú populációkból, amelyek a faj átlagánál jobb (esetleg sokkal jobb) klímatűrésűek.

Mindhárom tényező céltudatos alkalmazásával értük el, hogy magyar faiskolákban ritkán vagy soha nem árusított fajok és fajták is vannak kínálatunkban, az általunk tervezett és épített kertekben és arborétumunkban.